sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Reiningiä ja tynnyrin kiertoa (video!!)

Tällä kertaa olisi taas luvassa tuplasti länkkäriä, en nimittäin muistanut/ennättänyt kirjoitella tänne viime viikon tunneista, joten nyt tulee sitten 13. päivän ja eilisen tunnit!

13.5. Ratsuna oli tällä kertaa Fifila, jo ennestään tuttu issikka. Mentiinkin tänään ulkokentällä, mikä oli kyllä ihan super kivaa! Kahden tunnin aikana mentiin pleasurea ja vauhdikasta reiningiä. Alkuun vaan ohjailtiin hevosia yhdellä kädellä, jotta yhdellä kädellä ratsastaminenkin tulee tutuksi. Alkukäyntien ja ravien jälkeen aloimme tekemään kolmikaarista kiemuraa, alkuun käynnissä, sitten ravissa ja lopuksi laukassa laukanvaihtoineen. Fifila oli muistaakseni hieman haastava alkuun eikä oikein meinannut liikkua. Laukassa ei muistaakseni päästy tulemaan tuota kiemuraa ollenkaan, mutta eihän se mitään, aina voi parantaa! Tunnin aikana haettiin hevosille myös sopivaa muotoa jaloilla halaamalla ja käsiä nostamalla (aina hetkittäin, eli kädet oli ehkä sekunnin, kaksi ylhäällä ja sitten pudotus alas.) Fifila meni ajoittain ihan hyvässä muodossa.
Kuvat on eiliseltä tunnilta
Varmaankin noin puolessa välissä kaksituntista, vaihdoimme lajiksi reiningin. Tehtiin taas niin, että meille kerrottiin rata, joka piti mennä ja sitten mentiin yksitellen. Alkuun meidän piti laukata iso ympyrä, sitten pieni samaan suuntaan, laukanvaihto ja toiseen suuntaan iso ja pieni ympyrä. Sitten taas laukanvaihto ja suunnaksi pitkä sivu lyhyen sivun kautta. Pitkän sivun lopulle houlla pysähdys ja rollbackillä suunnanmuutos josta suoraan laukkaan ja toiselle pitkälle sivulle kohti hou pysähdystä. Toinen rata oli muuten sama, mutta ympyröiden jälkeen tehtiin kaksi kierrosta spinniä kumpaankin suuntaan eli pyöritiin paikallaan pari kierrosta. Tämä oli ihan uusi juttu, ja se oli vähän haastavaa, kumpaankin suuntaan meni noin puolikkaat kierrokset hyvää spinniä. :) Fifila toimi ihan kivasti tämän reining osuudenkin, paremmin meillä meni kuin viime reining tunnilla, jolloin ratsastin myös Fifilalla. 

Eilen oli meillä kurssin viimeinen tunti. Ratsukseni sain saman hepan, jolla menin ihan ekan länkkäritunnin eli piensuokki Riemun. Vikan tunnin kunniaksi meillä oli tynnyrinkiertokisat, joita kyllä odotin innolla! Kentälle oli viety jo valmiiksi kolme tynnyriä, ja ihan tunnin alkuun talutin Riemua pari kierrosta kenttää ympäri, jotta se näki tynnyrit ja naapurin traktorin eikä niitä tarvinnut sen enempää sitten hötkyillä. Eikä se sitten hötkyillytkään. :) 
Alkutunnista haasteena oli saada Riemu yhden tosi houkuttelevan ruohitupsun ohi, ja itseasiassa koko tunnin oli sellainen lievä veto sinne suuntaan koko ajan... Alettiin oikeastaan heti ratsastamaan tynnyrien ympäri voltteja, jotta hepat saivat vielä tutustua niihin. Sitten ope kertoi meille, missä järjestyksessä tynnyrit pitää kiertää, kun ruetaan kisaamaan ja pitkän aikaa mentiin käynnissä ja ravissa kuviota läpi, jotta se olisi kaikilla muistissa.

Niiiin kivaa!!

Kun oltiin kierrelty tynnyreitä jonkin aikaa ravissa, ruettiin tulemaan ne laukassa, yksitellen. Me aloitettiin Riemun kanssa ja totta puhuen hieman mietin että mitä tästä tulee, kun Riemu oli ollut vähän haastava saada liikkeelle alkutunnista. Ne olivat kuitenkin turhia mietteitä, sillä kun annoin laukkapohkeet ja lähdettiin ekalle harjoituskierrokselle, se ampaisi laukkaan ihan innoissaan kohti ekaa tynnyriä, se oli selvästi säästellyt voimiaan kisaan! Eka kierros ei mennyt ihan kokonaan laukassa, mutta onneksi siltä ei vielä otettu aikaa. Toisen harjoituskierroksen jälkeen alkoi sitten kello tikittämään ja kisa alkoi. 
Omaa vuoroa odotellen...

Mentiin siis aina kaksi kertaa samaan suuntaan, eli ensin oikealle ja sitten vasemmalle ja kummastakin suunnasta otettiin parempi aika. Eka kierros sujui ihan hyvin, mitä nyt nykäistiin yksi tynnyri kumoon, josta seurasi viiden sekunnin aikasakko ja mojova mustelma vasempaan sääreen... Ekalla kiekalla siis ajaksi taisi tulla 35sekuntia ja sadasosat päälle. Toisella kiekalla parannettiinkin sitten huomattavasti ja saatiin ajaksi muistaakseni 28 tai 29s, millä päästiin meidän leikkimielisessä (joopa joo, kaikki kisas hampaat irvessä, no ei vaan... ) kisassa ekan osion kakkossijalle. Joka kierroksella Riemuun tuli vaan enemmän ja enemmän vauhtia ja meno oli kyllä todella riemukasta (hehheh, olenpas vitsikäs tänään)! Kaikkien hevoset olivat ihan innoissan menossa, toiset jopa niin innoissaan että pukittelutkin suoritettiin aina maalisuoralla. Ihan viimeiseltä kierrokselta oltais saatu varmasti tosi hyvä aika, mutta Riemu meinasi lähteä kiertämään vikaa tynnyriä väärältä puolelta... Eikä ihan hirrrmuinen loppuspurttikaan pelastanut, vaan taidettiin jäädä kolmansiksi. Oli tosi hurjan tuntuista, kun varsinkin oikeassa kierroksessa Riemu kiersi ihan hirmuisen tiukasti ekan tynnyrin, tuntui että se vähintään kaatuu... Hauskaa oli ja vauhtia riitti! Vauhtia riitti myös loppuraveilla, mutta juuri ja juuri pysyttiin ravissa, vaikka hevosia kovasti houkutteli lähteä laukkaankin...


Pitkään arvoin kotona, otanko kameraa mukaan, mutta onneksi otin ja äitini sai toimia kuvailijana. Tällä kertaa saatte myös videota, mistä näkyy kivasti myös tuo meidän tynnyrin kaato... Toivottavasti tekniikka pelaa!

Tämä vika tunti oli ihan älyttömän hauska! Yksi hauskimmista tunneista, joilla oon koskaan tähän mennessä ollut! Naurusta ei meinannut tulla loppua, ja vielä illallakin hymyilytti jopa Suomi-Ruotsi lätkämatsin jälkeen... Suosittelen kaikkia kokeilemaan barrel racingiä, jos vaan mahdollisuus tulee, siinä ei nimittäin välttämättä edes tarvitse osata lännenratsastusta. Tai sitten jos haluaa opetella länkkärin alusta alkaen, ei muuta kun Niemenpellon tallille vaan!

2 kommenttia:

 1. Hauskan näköstä! Kiva kun oli videokin. :)

  Riemu on Peetun emä, niissä on kyllä näköjään jopa jonkun verran samaa näköä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tuo oli kyllä ihan älyttömän hauskaa! Onhan noilla molemmilla ainakin leveä läsi päässä ja nättejä hepoja molemmat! :)

   Poista

Jätäthän edes lyhyen kommentin? Se on minulle valtava kiitos jokaisen postauksen kirjoittamisesta! :)