torstai 7. joulukuuta 2017

Luukku 7 Mitäs tänään syötäisiin?


Tänään pääsette tutustumaan hieman meidän elikoiden ruokalistaan, tai pikemminkin ruokakolmioihin. Mitä meidän elikot oikein mussuttaa, se selviää nyt!

Hevosten ruokakolmio: heinät, rehut, herkut

Heostemme ruokavalio on aika yksinkertainen ja simppeli. Ne syövät kuivan heinän lisäksi noin kaksi desiä rehua päivässä sekä porkkanat yms herkut aina silloin tällöin. Rehuna hepoilla on Racing Senior, ja tosiaan kumpikin saa noin 2dl sitä kerran päivässä. Rehujen sekaan heitellään säännöllisen epämääräinen määrä biotiinia ja valkosipulia kuureittain. Kesällä Sontulle laitettiin d-vitamiinia pullosta, kun loimi estää auringon vitamiinien pääsyn iholle. Siinäpä kaikki, mitä möhkäleet syö.


Ollaan selvästi Racingin kannattajia... 
Vuohien ateriat: heinät, kaurat ja herkut
 Vuohilla on aikaslailla samankaltainen tuo ruokakolmio, kuin hevosillakin. Niillä vain on hevosten rehujen sijaan kauroja hyvin tarkkaan (kröhm...) mitattu ropsaus kauroja kerran päivässä. Joskus laitetaan mukaan vähän heppojen rehuja, niin saa vuohetkin vähän lisäkivennäistä. Vuohien ruokavalioon kuuluu tietenkin myös kaikki herkut. Kesäisin on tietty sekä vuohien että hevosten menut vähän erilaiset, kun näin talvella. Kuviaheinä on melkein kokonaan korvattu tuoreella ja rehut jätetään joko kokonaan pois tai vähennetään määriä. Vuohet saavat talvisin aina silloin tällöin myös kuivatettuja koivun oksia, sekä männyn oksia kuorittavaksi, samoin kuin hevosetkin. Vuohet tekevät ihan hirmu tarkkaa työtä, eli jos joku tarvitsee puun kuorijaa, hommaa vuohi! :D

Hepoilla ja vuohilla on kaikilla tällä hetkellä suola/mineraalikivet karsinoissaan ja varsinkin vuohet ovat ihan hurjina aina jyrsimässä näitä, jos tulee jostain syystä pidempi tauko suolasta!

Näin innokkaana aina odotellaan rehuja... 

Kukkeleiden sapuskat: kaurat, rehut, kaikki muu (kuvassa puuroa)
 En tiedä, tietävätkö kaikki, että kanat ovat ainakin meillä ihan kaikkiruokaisia. Niille menee aina aamupuuron jämät ja kaikki muutkin ruoan tähteet. Ruoantähteiden lisäksi ne nokkivat innoissaan kauroja ja munitus-tipu rehua. Kesäisin mukana listalla ovat tietty kaikenlaiset madot ja koppiaiset.
Pupujen: Heinä, kaurat, rehut, porkkanat yms.
Puput puputtavat päivässä ihan älyttömän paljon heinää! Heinien lisäksi nekin syövät mielellään kauroja sekä niille ostettua kaninrehua, ja nyt taisi taas käydä niin, että kun hetki sitten kaurat olivat loppu niin nyt ei kelpaa enää peruskaurat vaan pitää saada pupujen herkkurehua. Lisänä ovat omenat, porkkanat, muut vihannekset ja kuiva leipä sekä puun oksat.

Tälläinen mukiarmeija on aika tavallinen, mikä lähtee rehuhuoneesta mukaan.

Sasu taas syö Friskiesin seniori sapuskaa johon aina lisäillään vähän nivelille hyvää tekevää lisäravinteita. Sasu järsii melkein joka ilta noita vaaleita luita sekä kaikkien tuntemat Dentasitcksit on ihan parhaita!

Kissojen kolmio: papanat, liharuoka ja jauhelliha/muut herkut
 Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä kissat. Kissoilla ruokakolmio koostuu kuivaruoasta eli papanoista, joita menee ihan älyttömän paljon. Kissoilla on oikeastaan koko ajan ruokaa kupissa ja ne saavat syödä silloin kun itse haluavat. Liharuokaa ne vetävät vähän päivästä riippuen joko yhden tai puolikkaan purkin. Suurta herkkua kisuille on jauhelliha, sekä kaikki papanat, jotka tulevat erikoispurkista ja ansaitaan temppuja tekemällä. Kolmioon en nyt ruennut etsimään mistään rottien yms kuvaa, mutta ne ovat luonnollisesti aika suuressa osassa kissojen ruokavaliota.


Näitä meillä yleensä kissat ovat syöneet, vuodesta toiseen samat maut menee alas hyvällä ruokahalulla!

 Mitä teidän eläimet syö?
Vielä muuten ehtii linkata instagramin joulukalenterin ensimmäiseen luukkuun linkki postaukseen!

1 kommentti:

  1. Hevonen syö heinää, racing proteinia ja hippolytin kivennäistä. Koirat syö raakaa ja jotain vahvaa nappulaa, mitä sattuu matkaan tarttumaan, 50/50 ja kissat syö kasvitonta ja sokeritonta märkäruokaa ja raakaa 50/50. Pyritään ruokkimaan kaikki mahdollisimman lajityypillisesti, eli kissat 100% eläinperäisellä jne. Hevot yleensä on syöneet myös energiarehua, mutta viime kesän heinä on niin karmean sokeripitoista, ettei tänä talvena tarvitse varmaan syötellä enempää energiaa niille, tai keväällä liikkuvat pyörimällä :D

    VastaaPoista

Jätäthän edes lyhyen kommentin? Se on minulle valtava kiitos jokaisen postauksen kirjoittamisesta! :)