maanantai 5. joulukuuta 2016

Luukku 5 Faktat pöytään Sónata ja Eemeli!


Blogin sivupalkissa olleen kyselyn faktapostauksen päähenkilöistä voitti hevoset, joten tässäpä teille 12 faktaa Eemelistä ja 12 faktaa Sónatasta!

Eemeli:

1. Eemelin isä on komeaakin komeampi kimo suomenhevonen. Eikä muutenkaan ihan mikä tahansa taaplaaja vaan vuoden 2001 valtakunnallisen työmestaruuskilpailun 3.!

2. Eemelistä piti tulla esteratsu. Johonkin sen ura sitten tyssäsi, ei kyllä vaikea arvata mihin. Sen verran säpsähteleväistä sorttia nimittäin, eikä sitä ihan aina voi muistaa mihin ne jalatkin piti vielä laittaa...

3. Eemelin kengän koko on 2.

4. Emppuli on syntynyt Nauvon saarella.


5. Emppu tykkää jahdata kissoja, vuohia ja kaikkea mikä vaan juoksee edellä. Jos kissa sattuu eksymään hevosten tarhaan, tulee sille luultvasti aika nopea lähtö!

6. Herra E ilmeisesti tykkää kovastikkin lenkkeilystä, koska suitsittaessa se haukkaa kuolaimet suuhunsa.

7. Eemelistä jännää on lähestulkoon kaikki aina silloin kun siltä sattuu tuntumaan. Joskus taas ei oikein mikään pelota, riippuu siis päivästä.


8. Ukkelin suusta on pelastettu milloin mitäkin, hanskoja, harjoja, juoksutusraippa... Eemeli siis tykkää tutkia suullaan ihan kaikkea.

9. Emppu ei tykkää yhtään ötökkämyrkyistä (tai siis niiden laittamisesta) ja se lähteekin samantien karkuun jos laitumelle menee kesäisin jonkinlaisen purkin tai purnukan kanssa.

10. Kesäisin voi piehtaroida ulkonakin, mutta kukapa nyt talvisin turkkiaan lumessa kastaisi? Talvisin piehtarointi hoidetaan siis Eemelin mielestä karsinassa. Aamuisin on aina ihan purujen peitossa oleva otus.

Kuvistakin voi aina bongailla puruja Eemelin hiuksista...

11. Mitä pidempään Empulla ratsastetaan, sitä kovemmaksi vauhti kiihtyy.

12. Laumaeläin mikä laumaeläin. Eemeli ei tykkää yhtään olla ilman kaveria. Tarhaan ei voi jättää yksin jos lähtee Sónatan kanssa vaikka lenkille, ja karsinassa pitää koko ajan huhuilla mihin toinen oikein meni...

Sónata:

1. Sónata on rantautunut Suomeen vuonna 2001 Islannista.

2. Pikku tammalla ei ole yhtään varsaa.

3. Sónata on kilpaillut askellajikisoissa ja on se muistaakseni ainakin parit koulukisatkin käynyt, joista toiset se kisasi minä kuskinaan... :)
+1 fakta: Kovemmilla pakkasilla Sónata muuttu ihan valkoiseksi huurrehepaksi. ♥

4.  Sontulta löytyy 4 askellajia. Se ei siis osaa minkäänlaista passia vain ja ainoastaan töltin issikoiden omista askellajeista.

5. Tölttiäkään tamma ei kyllä yleensä esitä, se on siis hyvin ravivahva. Tölttiä pitää hakemalla hakea, jotta sen siltä saa esiin jostain sieltä pienen islantilaisen uumenista. Joillakin tietyillä tienpätkillä se tosin menee tölttiä ihan oma-aloitteisestikkin. Ota tuosta nyt sitten selvää.

6. Sónata ei pelkää sitten niin yhtään koiria. Ei se oikeastaan kauheasti muutakaan pelkää, mutta ei ainakaan koiria! Ollaan muutaman kerran lenkillä törmätty koiraan ja tamma vaan tyytyväisenä korvat hörössä jatkaa matkaa vaikka koira räkyttää jaloissa...

7. Sónataa ei ole opetettu ajolle, mutta hiihto/pulkka ratsastusta sillä on harjoiteltu.


8. Tamma parka ei voi yhtään ymmärtää liinassa juoksuttamista. Silloin ei liikuta sitten mihinkään. Olen sitä muutamia kertoja kokeillut, mutta seon päättynyt siihen kun olen vain nauranut tamman hölmistyneelle ilmeelle liinan toisessa päässä.

9. Pikku tamman kengän koko on 4x0

10. Sonttu toimii "väärinpäin". Jos sitä pidättää esim kiitolaukassa (siis silloin kun se on ryöstänyt laukalle...) se vain lisää vauhtia (toiset hevoset luultavasti hidastaisivat) mutta jos sille heittää löysää ohjaa, se hidastaa välittömästi. Useita kertoja kokeiltu enkä tiedä onko hyvä vai huono, mutta näin se vaan toimii... Usein jos sillä ratsastaa joku uusi ratsastaja (ei kovin usein) on hän hiukan ihmeissään kun kerron eläimen kaasusta ja jarrusta...

11. Tarhassa Eemelillä ei ole minkäänlaista lopullista sananvaltaa, vaan kaikesta niiden tarhassa päättää Sónata. Kokoa on puolet vähemmän, mutta ikää puolet enemmän.

12. En ole varmaan koskaan törmännyt eläessäni näin kilttiin ja mahtavaan pikku otukseen. En ole ikinä (ainakaan en muista että olisin) nähnyt sen edes luimistavan korviaan kiukkuisena minulle tai kenellekkään muulle ihmiselle. Kengittäjämmekin aina ihmettelee kuinka kiltti se onkaan. ♥

4 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Jipon iskä onkin ollut valtakunnallisen työmestaruuskisojen ykkönen vuosina 2001 ja 2002 sekä kolmonen vuosina 2003 :) Apua, voiko Sonatan kengät tosiaan olla 4x0?! Muisteltiin vanhempien kanssa, että meidän shettiksellä olisi ollut viime talvena kengät kokoa 3x0... Piensuokilla on nollat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Kyllä nuo on 4x0 kengät, viime kengitykseen ostettiin vahingossa 3x0 kengät ja kengittäjä sano että mielummin yhden koon pienemmät... :) aika hassua jos shettiksellä on isommat popt kun issikalla! :D

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Kyllä meidän ponilla on sitten viime talvena varmaan täytynyt olla pienemmät popot... Täytyy tarkistaa kun kengittäjä tulee seuraavaksi käymään :D

   Poista

Jätäthän edes lyhyen kommentin? Se on minulle valtava kiitos jokaisen postauksen kirjoittamisesta! :)