maanantai 4. joulukuuta 2017

Luukku 4 Hevosen omistamisen top 10


Hevosen omistamiseen sisältyy hirmuisesti hyvää, mutta myös joitain huonoja juttuja. Listailin teille nyt top10 hevosen omistamisesta, jossa on 5 hyvää juttua omiin poneihin liittyen ja 5 huonoa asiaa, joita ei ehkä tule ajatelleeksi, jos ei omista omaa kaviokasta. Huom. Nämä ovat vain minun ajatuksiani, joku toinen saattaa ajatella ihan eri tavalla asiasta!

Poni omassa pihassa on parasta, mutta...
Huonot:

1. Noniin faktat ensin. Hevosen pitäminen on kallista. Kaikki, ketkä harrastavat ihan vain tunneilla hevosten kanssa, tietävät että sekin on kallista. No niin on oman hevoin omistaminenkin. Meillä nyt ei tule kuluja tallivuokrasta, mutta kaikki muu maksaakin, rehut, kengitykset, purut, varusteet ja tarvikkeet...

2. Omat konimukset vievät ihan älyttömästi aikaa. Niin paljon, kuin vain on valmis niihin sitä uhraamaan. Ei ole niin paljon aikaa esimerkiksi kierrellä kaupungilla kavereiden kanssa, kun on 'pakko' mennä huolehtimaan kaviokkaat sisälle ja heinät nenän eteen. Ne on niitä valintoja. :)

3. Monille on varmasti tuttu sanonta: "Hevoseton on huoleton!" ja tämä ei voisi pitää enemmän paikkaansa! Oikeastaan koko ajan on mielessä, että mitenköhän ne nyt siellä tarhassaan, ei kai ne ole karannut naapuriin tai syö itseään ähkyyn. Tänä vuonna ryhmänohjaajan haastattelussani ro:ni kysyi ensin ilonaiheista ja vastasin omat eläimet. Sitten hän kysyi onko mitään huolenaiheita ja vastasin tähänkin omat eläimet. Hirmuisesti iloa, mutta myös paljon huolta.


4. Itselleni tämä kohta on ehkä kaikista ajankohtaisin tietyllä tavalla. Meillä hevoset on omassa pihassa, eli ne on pakko käydä joka päivä hoitelemassa sisälle ja ulos, aamutallista iltatalliin ne ovat omalla vastuulla (kiitokset äidilleni, joka käy aina aamu- ja iltatallit! Mulla on aina se päivätalli vuoro :D) Mutta siis, jonkinlainen stressi on päällä, että pitäisi ehtiä ratsastamaan kun noita kaviokkaita nyt kerran on tuossa pihassa. Joskus olen tosi vihainen, kun en ehdi ratsastamaan, mutta kun pääsen ponin selkään ja ajatus siitä, että nyt saatiin taas hepat liikkeelle, tuo samantien hymyn huulille. Onneksi nuo ei mene mitenkään pilalle siitä, jos niillä ei ihan joka päivä (eikä jokatoinenkaan) ehdi ratsastamaan.

5. Reissuun lähteminen hankaloituu huomattavasti, kun on hevosia tallissa. Meillä on sen verran kattava eläinvalikoima, että on melkoisen haastavaa löytää ketään, joka suostuisi hoitamaan lomareissun ajan koiran ja kissojen lisäksi vuohet ja hevosetkin. Ne ovat sen verran isoja otuksia, että niitä tosi moni kunnioittaa, jopa pelkää niin paljon ettei halua koskeakkaan niitä. Onneksi ollaan kuitenkin päästy aina reissuun eräiden hevostaitoisten kavereidemme ollessa kotimiehinä.


Hyvät:

1.  Hevosen omistaminen opettaa ihan hirmuisesti vastuuta. Olet hevosenomistajana vastuussa 500-kiloisen eläimen hyvinvoinnista, ja sinun pitää miettiä, miten hevosesi voi kaikista parhaiten.

2. Omaa heppaa saa hoitaa ja paapoa juuri niinkuin itse haluaa. Tosin tässä tulee sitten se, että sinulta pitää sitten löytyä se aika hoitaa sitä kaviokasta, mutta itsellä ainakin jää helposti ne koulun kirjat pöydälle, jos vaihtoehtona on ponien paijaaminen.


3. Oppii luottamaan johonkin niinkin suureen eläimeen kuin hevonen. Sellaista kunnollista luottamusta ei oikein tuntihevosen kanssa välttämättä pääse luomaan, minkä voi saada aikaan oman hevosen kanssa touhutessa. Siihen menee aikaa, mutta kun luottamus löytyy, on touhuilu ihan parasta! Kun kunnollinen luottamus löytyy, on hevonen yksi parhaimmista ystävistä.

4. Oman hevosen kanssa pääsee kehittymään ihan eri tavalla, kuin siten, että ratsastaisi vain kerran viikkoon ja joka kerta eri hevosilla. Toki erilaisilla hevosilla ratsastaminen on ihan hirmuisen opettavaista ja tärkeää (itselläni on jäänyt ihan liian vähälle vieraammilla hevosilla ratsastaminen), jotta oppii ratsastamaan erilaisilla hevosilla. Oman pollen kanssa pääsee kuitenkin jotenkin ihan eri tavalla kehittämään juurikin tuota luottamusta ja sen lisäksi säätämään kaikkea pientä yksityiskohtaa juuri sinulle ja hevosellesi sopivaksi.

5. Kun sinulla on oma hevonen, voit ihan itse päättää, milloin lähdet ratsastamaan ja sinun ei tarvitse erikseen maksaa siitä!

Ratsastamaan voi lähteä vaikka kuutamon loisteessa!
Tällaisia ajatuksia tällä kertaa, on se heppaharrastus ja omat ponskit ihan parasta, vaikka niistä nyt nuo viisi huonoa kohtaa löytyikin!

4 kommenttia:

 1. Olen kyllä samaa mieltä kanssasi! Tämä oli kiva postaus ja olen itsekkin huomannut nämä hyvät ja huonot puolet kun minulla on oma poni ja äidillä oma hevonen. Meilläkin on oma talli pihassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit! :) eroja löytyy kyllä tosiaan, jos pollet asuu omassa tai toisen pihassa. :)

   Poista
 2. Vaikka hevosta en ole ikinä omistanutkaan, niin hyvin pystyn noihin kaikkiin kohtiin silti eläytymään. Ja moni kohta pätee mihin tahansa muuhun eläimeen, esim. juuri tuo luottamussuhteen luominen omaan otukseen. Ja se ilon ja huolen ikuinen tasapaino!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä ihan totta, ei tarvita kuin yksi pieni lemmikki ja näitä kohtia täyttyy. On niistä lemmikeistä niin ihanan paljon iloa. :)

   Poista

Jätäthän edes lyhyen kommentin? Se on minulle valtava kiitos jokaisen postauksen kirjoittamisesta! :)